به گزارش سلامت نیوز به نقل از هلث لاین، ناخن های سالم صاف هستند و رنگ ثابتی دارند. با افزایش سن، ممکن است شیارهای عمودی ایجاد شود، یا ممکن است ناخن های شما کمی شکننده تر شوند که طبیعی و بی ضرر است. اگر بر اثر ضربه لکه ای روی ناخن ایجاد شود، باید با ناخن رشد کند در غیر اینصورت نشانه یک ناهنجاری است.
ناهنجاریهایی مانند لکهها، تغییر رنگ و جدا شدن ناخنها میتوانند ناشی از آسیبهای انگشتان و دستها، زگیلهای ویروسی عفونتها و برخی داروها، مانند داروهای مورد استفاده برای شیمیدرمانی باشند. برخی از بیماری ها نیز می توانند ظاهر ناخن های شما را تغییر دهند. با این حال، تفسیر این تغییرات می تواند دشوار باشد. ظاهر ناخن های شما به تنهایی برای تشخیص یک بیماری خاص کافی نیست. پزشک از این اطلاعات به همراه سایر علائم و معاینه فیزیکی برای تشخیص استفاده خواهد کرد. در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد تغییرات ناخن، همیشه باید با پزشک خود مشورت کنید.
ناهنجاری های ناخن
برخی از تغییرات در ناخن های شما به دلیل بیماری های سیستمیک است که نیاز به بررسی و پیگیری دارند. در صورت داشتن هر یک از علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:
- تغییر رنگ (رگه های تیره، رگه های سفید یا تغییر در رنگ ناخن)
- تغییر در شکل ناخن (فر خوردن یا چماقی شدن)
- تغییر در ضخامت ناخن (ضخیم شدن یا نازک شدن)
- ناخن هایی که شکننده می شوند
- ناخن هایی که سوراخ شده اند
- خونریزی اطراف ناخن
- تورم یا قرمزی اطراف ناخن
- درد اطراف ناخن
- ناخنی که از پوست جدا می شود
این تغییرات ناخن می تواند ناشی از شرایط مختلفی باشد، از جمله مواردی که در زیر توضیح می دهیم.
خطوط بیو
فرورفتگی های عرضی که می تواند نشانه ای از سوء تغذیه باشد. شرایط دیگری که باعث ایجاد خطوط بیو می شود عبارتند از:
- بیماری هایی که باعث تب بالا می شوند مانند سرخک، اوریون و مخملک
- بیماری عروق محیطی
- پنومونی
- دیابت کنترل نشده
- کمبود روی
چماقی شدن ناخن
این وضعیت زمانی رخ می دهد که ناخنهای شما ضخیم میشوند و اطراف نوک انگشتان شما خمیده میشوند، فرآیندی که معمولاً سالها طول میکشد و می تواند نتیجه اکسیژن کم در خون باشد و یا شرایط زیر:
- بیماری های قلبی عروقی
- بیماری التهابی روده
- بیماری های کبدی
- بیماری های ریوی
- ایدز
کویلونیشیا ( قاشقی)
زمانی که ناخنهای شما برآمدگی دارند و مانند قاشق به سمت بیرون میروند. به آن "قاشقی " می گویند. گاهی اوقات ناخن به اندازه ای خمیده می شود که یک قطره مایع را در خود نگه دارد. ناخن قاشقی می تواند نشانه بیماری های زیر باشد:
- نارسایی کمبود آهن
- بیماری قلبی
- هموکروماتوز، یک اختلال کبدی که باعث جذب بیش از حد آهن از غذا می شود
- لوپوس اریتماتوز ، یک اختلال خود ایمنی که باعث التهاب می شود
- کم کاری تیروئید
- بیماری رینود، وضعیتی که گردش خون شما را محدود می کند
لوکونیشیا (لکه های سفید)
لکه ها یا خطوط سفید غیریکنواخت روی ناخن را لوکونیشی می گویند. آنها معمولاً نتیجه یک ضربه جزئی هستند و در افراد سالم بی ضرر هستند. گاهی اوقات لوکونیشی به علت اختلال خاصی در سلامت یا کمبودهای تغذیه ای همراه است. عوامل می تواند شامل بیماری های عفونی، متابولیک یا سیستمیک و همچنین داروهای خاص باشد.
خطوط میس
خطوط میس خطوط سفید عرضی هستند. که می توانند نشانه مسمومیت با آرسنیک باشند . اگر این علامت را دارید، پزشک از مو یا بافت نمونه برداری می کند تا وجود آرسنیک در بدن شما را بررسی کند.
اونیکولیز ( جدا شدن بدون درد ناخن از بستر آن )
هنگامی که صفحه ناخن از بستر ناخن جدا می شود، باعث تغییر رنگ سفید می شود. به این آنیکولیز می گویند . این می تواند به دلیل عفونت، ضربه یا محصولات استفاده شده روی ناخن باشد.
علل دیگر اونیکولیز عبارتند از:
- پسوریازیس
- بیماری تیرویید
ایجاد حفره یا سوراخ شدن
سوراخ شدن به فرورفتگی های کوچک یا حفره های کوچک در ناخن اشاره دارد. این بیماری در افرادی که پسوریازیس دارند، شایع است. یک بیماری پوستی که باعث خشکی، قرمزی و تحریک پوست می شود. برخی از بیماری های سیستمیک نیز می توانند باعث ایجاد حفره شوند.
ناخن های تری (terry)
هنگامی که نوک هر ناخن دارای نوار صورتی رنگ باشد و بقیه ناخن روشن تر باشد ، به آن ناخنِ تری می گویند که اغلب به دلیل افزایش سن است، اما می تواند به دلایل زیر نیز ایجاد شود:
- نارسایی احتقانی قلب
- دیابت
- بیماری کبد
سندرم ناخن زرد
سندرم ناخن زرد زمانی است که ناخن ها ضخیم تر می شوند و به سرعت عادی رشد نمی کنند. گاهی اوقات ناخن فاقد کوتیکول است و حتی ممکن است از بستر ناخن جدا شود که می تواند نتیجه موارد زیر باشد:
- بدخیمی های داخلی
- لنف ادم، تورم دست ها
- آب آوردن ریه (تجمع مایع بین ریه ها و حفره قفسه سینه)
- بیماری های تنفسی مانند برونشیت مزمن یا سینوزیت
- روماتیسم مفصلی
ناخن های شکننده
شکنندگی ناخن با خشکی پوست در ارتباط است و چون خانم ها بیشتر در معرض عواملی هستند که خشکی پوست را تشدید میکند بیشتر هم دچار این مشکل میشوند. این عوامل شامل کار بیش از حد با آب و مواد شوینده بدون استفاده از دستکش، استفاده زیاد از مواد آرایشی بخصوص انواع لاکها یا پاک کننده ها به دلیل وجود مواد تحریک کننده در آنها و ... است. البته استعداد ژنتیکی افراد هم در تشدید این ضایعات بی تاثیر نیست. برخلاف باور عمومی در جامعه، کمبود مواد مغذی در بدن باعث ایجاد مشکل یا شکنندگی در ناخن ها نمیشود. آنچه به ناخن ها آسیب می رساند بیشتر عوامل محیطی است. استفاده از دستکش هنگام کار کردن و کرم های مرطوب کننده در بهبود این مشکل موثر خواهند بود.
از بین رفتن ماهک ناخن
ماهک ناخن منطقهای هلالی شکل در ریشه ناخن است که معمولا از زیر صفحه ناخن دیده میشود. این منطقه محل تجمع سلول های زایای ناخن است. گاهی اوقات با آسیب هایی که هنگام تمیز کردن ناخن و اقدامات زیبایی رخ می دهد به ماهک ناخن و سلولهای زایا آسیب وارد میشود. دیده شدن ماهک ناخن در افراد مختلف متفاوت است و از لحاظ ارثی و ژنتیکی ممکن است ماهک کمتر یا بیشتری در ناخن دیده شود. نبود ماهک ناخن بدون تغییراتی در شکل ناخن مشکل مهمی نیست و یک تغییر طبیعی محسوب میشود.
فرو رفتن ناخن در گوشت اطراف خود
ناخن فرو رفته در گوشت یا ناخنک حالت شایعی است که در بسیاری از افراد دیده میشود. این حالت بیشتر ناخن پا را گرفتار میکند ولی گاهی به دلیل کوتاه کردن نامناسب ناخن ها، در دست ها هم دیده میشود. مهمترین اقدام برای پیشگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت این است که سعی کنید ناخنها را از ته و هلالی نگیرید. بلکه بهتر است ناخنها کمی بلند باقی بمانند و زاویه داشته باشند. استفاده از کرم مرطوب کننده در پوست اطراف ناخن و رعایت بهداشت در بهبود این مشکل موثر است. چنانچه فرو رفتن ناخن باعث ایجاد عفونت در محل شود از خود درمانی بپرهیزید و به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید شاید لازم باشد جراحی سبکی در محل انجام شود تا از شدت عفونت و بدشکلی ناخن جلوگیری کند.
عفونت های اطراف ناخن
یکی از شایع ترین مشکلات ناخن است که باعث تغییراتی در ظاهر ناخن به صورت تغییر رنگ یا تغییر شکل میشود. عفونت ها در اطراف ناخن معمولا به دو دسته حاد و مزمن تقسیم بندی میشوند. معمولا سه دسته عوامل میکروبی شامل قارچ ها، باکتری ها و ویروس ها در عفونت اطراف ناخن نقش دارند. بیماری قارچی اطراف ناخن معمولا در کسانی ایجاد میشود که استعداد ابتلا به آن را داشته باشند. این استعداد شامل عوامل محیطی و عوامل ارثی و مشکلات شخصی هر فرد است. مثلا افرادی که در محیط های مرطوب کار میکنند یا در طول روز زیاد با آب و رطوبت در تماس هستند، کسانی که ساعت های طولانی کفش به پا دارند و پایشان زیاد عرق میکند، افرادی که در هفته چند بار استخر میروند، بیماران مبتلا به دیابت و بیمارانی که قندهای کنترل نشده دارند، افراد چاق و با اضافه وزن بالا بیشتر دچار این مشکل میشوند بخصوص اگر بهداشت و شست وشوی مناسب پوستشان را هم انجام ندهند. مانند آشپزها، آرایشگران، دندانپزشکان، ورزشکاران و ...
عفونتهای قارچی میتواند باعث بدشکلی و تغییر رنگ ناخن ها شود. زیر ناخن معمولا پوسته های ضخیمی ایجاد میشود و همه این موارد باعث بدشکلی های پیشرونده در آینده میشود. از آنجا که عفونت های قارچی واگیردار هستند امکان سرایت عفونت از یک ناخن به سایر ناخن ها یا انتقال عفونت از فردی به فرد دیگر وجود دارد.
پوسته شدن اطراف ناخن
پوسته شدن یا ریش ریش شدن پوست اطراف ناخن معمولا به دلیل خشکی هوا و عمدتا در فصول سرد سال ایجاد میشود. متاسفانه بسیاری از افراد با دستکاری و کندن پوسته ها باعث تشدید مشکل و حتی باعث ایجاد عفونت های ثانویه در آنها میشوند. پوشیدن دستکش تا حد زیادی در پیشگیری و درمان پوسته ها موثر است اما گاهی اوقات استفاده از دستکش به طور صحیح صورت نمی گیرد. افرادی که با این مشکل مواجه هستند باید حتما از دو دستکش استفاده کنند. بهتر است دستکش زیرین از جنس نخ باشد و در بیشتر ساعات روز دستها را بپوشاند و هنگام شست وشو و استفاده از مواد شوینده، دستکش لاستیکی روی دستکش نخی پوشیده شود. دست کردن دستکش لاستیکی به تنهایی ممکن است حتی باعث تشدید پوسته شدن شود.
اینها تنها برخی از نشانه های ناخن های غیر طبیعی است. داشتن هر یک از این نشانهها الزاما دلیل بر داشتن یک بیماری خاص نیست اما درصورت داشتن نشانه ها بهتر است برای تعیین اینکه آیا وضعیت شما جدی است خیر به پزشک مراجعه کنید . در بسیاری از موارد مراقبت صحیح از ناخن ها برای اصلاح ظاهر آن ها کافی است.
چگونه از ناخن های خود مراقبت کنیم
شما می توانید با مراقبت مناسب از ناخن های خود از بسیاری از ناهنجاری های ناخن جلوگیری کنید. برای حفظ سلامت ناخن های خود این دستورالعمل های کلی را دنبال کنید:
- ناخن های خود را نجوید یا یا با دست نکَنید.
- همیشه از ناخن گیر استفاده کنید و بعد از حمام کردن، زمانی که ناخن ها هنوز نرم هستند، آنها را کوتاه کنید.
- ناخن های خود را خشک و تمیز نگه دارید.
- با استفاده از قیچی مانیکور تیز، ناخن های خود را مستقیماً کوتاه کنید و نوک آن را به آرامی گرد کنید.
- اگر مشکل ناخن های شکننده یا ضعیف دارید، آنها را کوتاه نگه دارید تا از شکستگی جلوگیری کنید.
- از لوسیون روی ناخن ها و کوتیکول های (پوست اطراف ناخن) خود استفاده کنید تا ناخن و بستر ناخن را مرطوب نگه دارید.
اگر مانیکور یا پدیکور حرفهای انجام میدهید، مطمئن شوید که سالن ناخن شما اصول بهداشتی را کامل رعایت می کنند. شما باید از استفاده طولانی مدت از لاک ناخن و پاک کننده های ناخن اجتناب کنید.
در صورت مشاهده مشکل در ناخن های خود با پزشک مشورت کنید تا هر گونه بیماری جدی را پیگیری نمایید.
نظر شما